Stanowisko KIDL ws. postulatów Porozumienia Rezydentów OZZL

Prezydium KIDL wyraziło poparcie dla postulatów Porozumienia Rezydentów OZZL z dnia 2 października 2017 roku.
Podzielili w ten sposób pogląd o pilnej potrzebie zwiększenia nakładów na ochronę zdrowia do poziomu europejskiego nie niższego niż 6,8 PKB w okresie trzech lat. Bardzo ważne jest rozwiązanie problemu związanego z odczuwalnym brakiem w Polsce personelu medycznego. Wiąże się to z warunkami pracy i płacy w ochronie zdrowia, które należy pilnie poprawić.

W ocenie Prezydium Krajowej Izby Diagnostów Laboratoryjnych postulaty Porozumienia Rezydentów OZZL dotyczące pilnej potrzeby reformy ochrony zdrowia dla zagwarantowana społeczeństwu dostępu do skutecznej i profesjonalnej opieki zdrowotnej są w pełni uzasadnione.

W dniu dzisiejszym do protestujących dołączyły kolejne osoby reprezentujące diagnostów laboratoryjnych.
Oficjalny dokument do pobrania ze strony: POPARCIE

Źródło:

www.kidl.org.pl