Test buraczkowy (buraczany)

Z okazji Świąt i zbliżającego się Nowego 2017 roku składam życzenia pomyślności, szczęścia i spełnienia marzeń.
W ten wyjątkowy czas na tradycyjnym wigilijnym stole króluje barszcz czerwony. Z burakami związany jest popularny test buraczkowy. Co to takiego? Do czego służy? Zapraszam do lektury.
Buraki zwyczajny jest uprawiany głównie w Europie od południowych obszarów Szwecji do północnych Włoszech. Rozpowszechnione jest spożywanie ugotowanego korzenia o zabarwieniu czerwonym. Z buraka przygotowuje się tradycyjną polską zupę – barszcz. Buraki stanowią również dodatki do innych potraw w kuchniach europejskich.[1]
Za barwę korzenia buraka ćwikłowego odpowiedzialne są dwa związki: betanina i wulgaksantyna. Ekstrakt z korzenia buraka ćwikłowego jest barwnikiem żywności oznaczonym symbolem E162.[1]
Betanina i wulgaksantyna należą do grupy barwników betalainowych. Barwniki te występują nie tylko w korzeniu buraka, ale także w kilku innych roślinach i grzybach niespożywanych przez człowieka. Wyjątkiem jest opuncja figowa (Opuntia ficus-indica), która zawiera je w jadalnych owocach.[1]
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/image/imagefly.cgi?cid=91559&width=300&height=300
Rys. 1. Struktura betaniny[2]

 

Test Buraczkowy (buraczany)

 

Test buraczkowy polega na wypiciu 50ml soku z buraka. Następnie po 4h oddaje się mocz. Czerwone zabarwienie moczu ma świadczyć o dodatnim wyniku testu. Czy jednak ma to związek z „nieszczelnymi jelitami”? Czy jest to wynik niepokojący?
Po spożyciu buraków (soku z buraków) zawierających barwniki betaninę lub wulgaksantynę przedostają się do jelit gdzie są wchłaniane. Z krwioobiegu przez nerki barwniki przedostają się do moczu powodując zmianę jego zabarwienia. Jest to proces w pełni fizjologiczny i nie jest zależny od opisywanych w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie „mikropęknięć lub nieszczelności jelit”. Zabarwienie moczu może być intensywniejsze w kwaśnym odczynie moczu (najwyższa stabilność barwnika w pH 5,5).[3] Zatem nie jest niczym niepokojącym pojawienie się czerwonego zabarwienia moczu po spożyciu buraków. Zaleca się przez badaniem moczu ograniczenie spożywania tego warzywa aby nie wpływał znacząco na jego barwę moczu.
Betanina uznawana jest za barwnik bezpieczny. Jest wrażliwa na światło i podwyższoną temperaturę, przez co można ją stosować wyłącznie w żywności świeżej, w produktach pakowanych w modyfikowanej atmosferze lub produktach, które nie są poddawane obróbce termicznej. Najczęściej stosuje się ją w produktach mrożonych (lodach, jogurtach). [1]

Na zdrowie! 🙂

Piśmiennictwo:
1. http://www.food-info.net/pl/colour/beetroot.htm
2. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/91559#section=Top 
3. http://nefrologia.mp.pl/lista/92222,czerwone-zabarwienie-moczu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *